Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Γιατί ανυπονομούμε να δούμε την Yoko Ono στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη!

Η Yoko Ono έρχεται στη Θεσσαλονίκη στις 30 Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσει μια μοναδική περφόρμανς και μια εγκατάσταση χώρου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Εμείς έχουμε τους λόγους μας που ανυπομονούμε και σας τους παρουσιάζουμε.

Καταρχήν, είναι σημαντικό που μια μεγάλη καλλιτέχνιδα σαν την Yoko Ono επιλέγει την Ελλάδα για να παρουσιάσει την τελευταία της εγκατάσταση χώρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεύτερον, το ότι επιλέγει τη Θεσσαλονίκη είναι, επίσης, σημαντικό γιατί το κοινό διψάει εδώ για τέτοιου είδους τέχνη και ίσως έτσι μπορέσει να ξεπεράσει ότι η Marina Abramovich δεν έκανε κάτι στην πόλη όταν πριν λίγο καιρό βρισκόταν στη χώρα μας και στην Αθήνα με μια εγκατάσταση που συζητήθηκε.

Τρίτον, αυτό που θα παρουσιάσει είναι κάτι ιδιαίτερο και άλλος ένας λόγος που ανυπομονούμε. Όπως έγραψε και η "Παράλλαξη":
H Όνο θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη μια περφόρμα""νς βασισμένη στο παιχνίδι της ζωής και του θανάτου που παρουσίασε πριν λίγο καιρό στη Λυών της Γαλλίας. Η περφόρμανς αφορά 100 φέρετρα που μέσα τους ανθίζουν ελιές. Τα φέρετρα θα κατασκευαστούν στη Θεσσαλονίκη και απαίτησε να είναι τριών ειδών. Διαφορετικά για άντρες, γυναίκες και παιδιά. Η εγκατάσταση θα γίνει στο ισόγειο του ΜΜΣΤ, στον πρώτο όροφο θα φιλοξενηθούν τα video της καλλιτέχνιδος και στον κήπο θα γίνει το πάρτι προς τιμή της με τραγούδια των Beatles
Φυσικά, υπάρχουν και πολύ καλά κρυμμένα μυστικά για το τι πρόκειται να δούμε.

Τέταρτον, το ότι έρχεται στα "51α Δημήτρια" είναι άλλος ένας λόγος που μας χαροποιεί. Τα "Δημήτρια" είναι θεσμός στην πόλη και τα τελευταία χρόνια όλο και παρουσιάζουν πιο σύνθετα και πιο εξελιγμένα πράγματα γύρω από τις τέχνες και γνωστοί καλλιτέχνες τα στηρίζουν και τα τιμούν με την παρουσία τους.

Πέμπτον, η Yoko Ono είναι πολυπράγμων. Από το 1964 ως το 1972 γύρισε 16 ταινίες. Κυκλοφόρησε και πολλούς δίσκους που επηρέασαν καλλιτέχνες όπως οι Ντέιβιντ Μπάουι, τον Ερικ Κλάπτον, τον Ρίγκο Σταρ, Β-52’s και στα 84 της χρόνια που είναι σήμερα συνεχίζει να δουλεύει και να ασχολείται με όσα αγαπά.

Έκτον, η ίδια η Yoko Ono είναι μια ιστορία από μόνη της. Όλα αυτά τα χρόνια με τις ιδιαίτερες και ριζοσπαστικές ιδέες της πάνω στην τέχνη έχει κερδίσει την εκτίμηση του κοινού και δικαίως έχει κερδίσει θαυμασμό σε πάρα πολλές χώρες.

Ας δούμε και ένα videο από την εγκατάσταση σε κάποιον από τους προηγούμενους σταθμούς της:

.

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου