Στις 28 Ιανουαρίου έκανε πρεμιέρα το «Κορίτσι από την Δανία» στους ελληνικούς κινηματογράφους. Η τανία είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα αν και έχει κατηγορηθεί ότι ξεφεύγει πολύ από αυτά.
Το «Danish Girl» που είναι υποψήφιο για 4 όσκαρ περιγράφει τη ζωή ενός παντρεμένου άνδρα και ζωγράφου τοπίων, του Einar Wegener, ο οποίος αρχίζει να βλέπει τον εαυτό του περισσότερο ως γυναίκα παρά ως άνδρα. Αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του για να γίνει αυτό που πάντα αισθανόταν επιθυμώντας τη διόρθωση του φύλου του. Στο πλευρό του η γυναίκα του, Gerda Wegener, η οποία είναι με τη σειρά της γνωστή ζωγράφος πορτρέτων στη Δανία. Όχι μόνο τον βοηθά να το διαπιστώσει αλλά του συμπαραστέκεται στον αγώνα του. Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1920 και περιγράφει την πρώτη καταγεγραμμένη απόπειρα επέμβασης διόρθωσης φύλου.
Η σκηνοθεσία του Tom Hooper έδεσε την εποχή με την ιστορία με τρόπο αναμενόμενο αλλά ικανοποιητικό. Σταθερά γενικά πλάνα χωρίς κίνηση έδιναν χώρο στους ρόλους να εξελιχθούν και να εκφραστούν. Τα περισσότερα κοντινά τα είδαμε στον Einar δίνοντας έμφαση στη μεταμόρφωση του σε Lily. Η μεταμόρφωση αυτή αποδόθηκε πολύ καλά από τον σκηνοθέτη, ο οποίος όσο πλησιάζαμε προς την πλήρη αλλαγή, παρουσίαζε ακόμα πιο θηλυκή την Lily. Η εποχή δεν αποδόθηκε πολύ πιστευτά. Πλάνα άδειων στενών δρόμων από τις πόλεις και έντονο ζουμ σε σκηνές σε κεντρικά σημεία προσπάθησαν να αποφύγουν τυχόν λάθη που θα πρόδιδαν το σήμερα. Η φωτογραφία και τα χρώματα σίγουρα αποκατέστησαν κάθε δυσπιστία. Το ίδιο και τα εξαιρετικά κοστούμια.
Η ερμηνεία του Eddie Redmayne (Einar/Lily) έκλεψε για άλλη μια φορά την παράσταση δείχνοντας πως άξια βραβεύτηκε πριν ένα χρόνο με το όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ταινία «η θεωρία των πάντων». Ξεκινώντας ήπια με σκηνές που δείχνουν ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τι του συμβαίνει, προχωρά σε μια κατάθεση ψυχής που πείθει. Η απεικόνιση του πόνου και η εξωτερίκευση των συναισθημάτων του ως Lily προκαλούν έντονη συγκίνηση. Οι κινήσεις του και η ερμηνευτική του προσέγγιση δείχνουν έναν ηθοποιό που «έσκαψε» αρκετά τον ρόλο του. Η Αlicia Vikander (Gerda) δεν ξέρω αν έπεισε ως γνωστή ζωγράφος αλλά σίγουρα πέτυχε ως σύζηγος. Ο ρόλος της είναι το ίδιο σημαντικός με του Einar. Η σύζηγος που διαπιστώνει ότι ο άνδρας της μετά από έξι χρόνια γάμου θέλει να αλλάξει το φύλο του και να αποκοπεί με κάθε τρόπο από τον άνδρα που γνώριζε. Τον βοηθά αλλά χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Βιώνει συναισθήματα αγάπης, φόβου και περνά από διάφορα στάδια, τα οποία μπόρεσε να εκφράσει η Alicia σε έναν σημαντικό βαθμό.
Η μουσική του Alexandre Desplat ήταν σίγουρα από τα πιο δυνατά σημεία της ταινίας. Πολύ γνωστός, εξάλλου, και πολυβραβευμένος, έδωσε τη χαριστική βολή στις συγκινητικές σκηνές πετυχαίνοντας όχι απλά να τις πλαισιώσει αλλά να ενισχύσει το νόημα τους και να «μιλήσει» εκεί που ο διάλογος έλειπε.
Όταν η ταινία ολοκληρώθηκε, ο κόσμος δεν έφυγε αμέσως. Κάθισε λίγη ώρα στα καθίσματα του προβληματισμένος και φορτισμένος. Ίσως με κάποια δάκρια. Το «Κορίτσι από τη Δανία» πέτυχε το στόχο του...
0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:
Δημοσίευση σχολίου