Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Κάποια βιβλία δεν κάνουν coming out ποτέ!

Διαβάζω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Bustle, στο οποίο αναφέρεται στο πόσο καλά προσπαθούν κάποιοι συγγραφείς να κρύψουν LGBTQ ήρωες στα βιβλία τους χωρίς να το προβάλλουν διαφημιστικά έτσι ώστε ένας έφηβος που δεν έχει "βγει από τη ντουλάπα", δηλαδή δεν έχει κάνει coming out, δηλαδή δεν έχει μιλήσει στους γύρω του για τον εαυτό του ανοιχτά, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα βιβλία χωρίς να το καταλάβουν οι υπόλοιποι. 

Ξέρετε δεν είναι πάντα τόσο περήφανα τα πράγματα όσο τα βλέπουμε στην τηλεόραση και η LGBTQ+ λογοτεχνία έχει ανέβει πολύ τελευταία. Μεγάλοι ξένοι εκδοτικοί οίκοι όπως οι Lo cited Disney Book Group, Hachette, HarperCollins, Houghton Mifflin Harcourt, Scholastic, Penguin Random House, και Simon & Schuster αύξησαν τους τίτλους από 15 σε 60 ανά έτος το διάστημα 2013-2016. Είδαμε, ακόμη, προσφάτως και τη μεταφορά ενός στη μεγάλη οθόνη (δείτε φωτό, Call Me By Your Name), που μάλιστα κατάφερε να πάρει και Όσκαρ. Παρ'όλα αυτά ένα 42% των νέων ΛΟΑΤΚΙ (το ελληνικό του LGBTQ) στην Αμερική πιστεύει ότι η σεξουαλικότητα τους δεν είναι αποδεκτή στις περιοχές που μένουν και, συνεπώς, μόνο κρυφά μπορούν να διαβάσουν λογοτεχνία που περιέχει σχετικούς ήρωες.

Το θέμα που δημιουργείται, όμως, είναι κατά πόσο ένα βιβλίο που δεν διαφημίζεται με τρόπο που θα μπορούσαν να το βρουν οι ΛΟΑΤΚΙ, πώς τελικά θα φτάσουν σε αυτό; Πέρα από τις λίστες που υπάρχουν πολλές στο internet και μάλιστα έρχονται με τον όρο "under the gaydar", η καλύτερη διαφήμιση όπως αναφέρεται στα άρθρα είναι από στόμα σε στόμα. Κάπως έτσι, μαθαίνονται οι τίτλοι και μπορούν μετά να βρεθούν από τους ενδιαφερομένους. Πλέον, είναι πολύ πιο εύκολη η διάθεση τους στα βιβλιοπωλεία, αλλά φυσικά και online. Στην προσπάθεια τους, πάντως, οι συγγραφείς να κρύψουν τους ήρωες με τη σειρά τους καταφεύγουν σε διάφορους δημιουργικούς τρόπους παρουσίασης τους. Μια τακτική που επέτρεπε παλιότερα να περάσουν απαρατήρητοι τέτοιοι ήρωες ακόμη και από εκδότες που δεν τους ενδιέφερε να εκδώσουν ένα σχετικό βιβλίο.

Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι τα συγκεκριμένα βιβλία περιέχουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα:

Σίγουρα, όμως, το παρακάτω "ουρλιάζει":

Κλείνοντας, έχω να δηλώσω εντυπωσιασμένος με το πόσο δύσκολο είναι ακόμη και για τα βιβλία να κάνουν coming out για να μην εκληφθούν αρνητικά από την κοινή γνώμη ή για να μπορέσουν διακριτικά να πάνε στα χέρια ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Σίγουρα, οι εκδότες έχουν αρχίσει να δίνουν βάση πλέον σε αυτό, αλλά αργεί πολύ ο καιρός που περήφανα θα ταξιδεύουν με τη σειρά τους στα χέρια των ΛΟΑΤΚΙ αναγνωστών τους. Και για να μην παρεξηγηθώ γιατί είναι σαν να υπονοώ ότι μόνο ΛΟΑΤΚΙ άτομα αφορά η συγκεκριμένη λογοτεχνία, τα βιβλία απευθύνονται σε όλους και κάθε ιστορία έχει κάτι καλό να μας προσφέρει. 

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου