Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Τι προσέχω σε ένα βιβλιοπωλείο


Τα βιβλιοπωλεία είναι ο πιο όμορφος χώρος για όσους αγαπούν το διάβασμα. Συχνά ανεβάζουμε στη σελίδα μας στο facebook φωτογραφίες και video από όμορφα βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες του κόσμου. Μέρη ηρεμίας αλλά και "σκληρών" αποφάσεων. Αν δεν πας αποφασισμένος σε ένα βιβλιοπωλείο το πιο πιθανό είναι να γεμίσεις διλήμματα. Να πάρω αυτό ή το άλλο; Α, πολύ όμορφο εξώφυλλο έχει αυτό. Ω, ο συγγραφέας αυτός κυκλοφόρησε νέο βιβλίο; Σκέψεις που αντί να σε βοηθήσουν σου κάνουν τη ζωή δύσκολη εκείνη τη στιγμή. Τι είναι, όμως, σημαντικό να προσέχουμε στα μεγάλα βιβλιοπωλεία ή για να το πω πιο σωστά, τι μου αρέσει να προσέχω εγώ εκεί:

1. Τίτλοι διαφόρων κατηγοριών

Όσοι περισσότεροι τίτλοι, τόσο το καλύτερο. Πληθώρα επιλογών, πολλές πιθανότητες να βρείτε το βιβλίο που σας ενδιαφέρει χωρίς να το παραγγείλετε online και φυσικά πολλές διαφορετικές κατηγορίες για να φλερτάρετε. Το κριτήριο αυτό βέβαια δεν είναι το παν, αλλά για έναν βιβλιόφιλο είναι πολυ εξυπηρετικό.

2. Ο χώρος
Βιβλίο με πολλούς τίτλους είναι πιθανό να σημαίνει και μεγάλος χώρος. Ο χώρος είναι πολύ σημαντικό. Το να μπορείς να αράξεις με δυο τρεις τίτλους στα χέρια και να πάρεις τη μεγάλη απόφαση, να μπορείς να κινηθείς άνετα χωρίς να πέφτει κάποιος άλλος πάνω σου (καλά αυτό δεν είναι και κακό), να έχεις ελευθερία κινήσεων. Το μεγάλο βέβαια δεν σημαίνει τεράστιο γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ένας χώρος συνήθως γίνεται λιγότερο φιλικός. Ας πούμε να είναι έξυπνα διαρρυθμισμένος.

3. Το προσωπικό
Για μένα αυτό αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο. Μου αρέσει κάθε φορά που πηγαίνω στο βιβλιοπωλείο που μου αρέσει να βλέπει το προσωπικό που ξέρω να βρίσκεται εκεί. Χώροι που αλλάζουν συνεχώς προσωπικό, σημαίνει ότι δεν έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αυτό σαν καταναλωτή με αφορά πολύ. Ειδικά όταν αγοράζεις πολλά βιβλία πρέπει να έχεις επίγνωση που δίνεις τα συγκεκριμένα χρήματα. Θα έλεγα να είστε παρατηρητικοί. Όσον αφορά την εμπλοκή τους στην τελική σας επιλογή την κρίνω απαγορευτική! Θα έλεγα οτι οι υπάλληλοι είναι εκεί μόνο για να σε βοηθήσουν να βρεις που βρίσκονται τα βιβλία εκεί ή στην απίστευτη περίπτωση που πας στα τυφλά (καλό και αυτό) και χρειάζεσαι κάποιον να σου προτείνει δυο τίτλους. Μέχρι εκεί παιδιά!

4. Η εξυπηρέτηση
Φυσική συνέχεια του προηγούμενου. Με ενδιαφέρει αν ένας τίτλος δεν είναι διαθέσιμος ή αν θα πρέπει να περιμένω κάποιες μέρες να μου το πουν στα ίσα. Καμιά φορά περιμένεις για έναν τίτλο που σου υπόσχονται ότι θα έρθει για καιρό και τελικά χάνεις τον χρόνο σου. Δεν χρειάζεται να το παραγγείλουν από το Amazon για να έρθει, αυτό μπορώ να το κάνω και εγώ.

5. Επιλέγω τη γειτονιά
Αν ένα βιβλίο μου το παρέχει και το μικρό βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, επιτρέπεται να παρακάμψω κάποια από τα παραπάνω κριτήρια και να το στηρίξω εφόσον η διαφορά είναι μικρή. 

1 απόψεις! Γράψε τη δική σου!: