Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Επτά συνήθειες των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων!


Η ευτυχία είναι περίεργη λέξη. Την αναλύσαμε και σε προηγούμενα posts. Συνήθως με πιάνει να γράφω για αυτό όταν δεν νιώθω πολύ χαρούμενος και αυτό ίσως είναι και το κατάλληλο γιατί έτσι μπορώ να ελέγξω την πιθανότητα κάποιου tip να με κάνει να νιώσω λίγο καλύτερα και το άρθρο που διάβασα πριν από λίγο στο 99u.com με έκανε να νιώσω καλύτερα. Αναφερόταν σε 7 τρόπους που αποδεδειγμένα έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα και γιατί όχι, να νιώσουν ευτυχισμένοι. Ας τα δούμε ένα ένα:

1) Να είσαι πολυάσχολος και όχι βιαστικός.
Ουσιαστικά, δεν λέει κάτι που δεν ξέρουμε. Όταν κάνουμε πράγματα το μυαλό μας φεύγει από αυτά που μας προβληματίζουν. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί από την μια αισθανόμαστε δημιουργικοί και από την άλλη βάζουμε τις άσχημες σκέψεις σε δεύτερη μοίρα. Προσοχή, όμως, αυτό έχει και κάποιους κινδύνους. Το να έχεις πολλές ασχολίες μπορεί να σε φορτώσει με άγχος που είναι ο χειρότερος σύμβουλος για αυτό εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα μας μόνο με πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και δεν απαιτούν βιασύνη και μια διαρκής μάχη με τον χρόνο. Για να κάνουμε τα παραπάνω πρέπει να ξέρουμε να λέμε "Ναι" και "Όχι" εκεί που πρέπει. Όταν κάνουμε πράγματα με το ζόρι δεν μας βγαίνουν πάντα σε καλό.

2) Να έχεις πέντε στενές σχέσεις.
Αυτό με τρόμαξε λίγο αλλά όταν το σκέφτηκα σε επίπεδο παρέας είδα ότι έχει δίκιο. Το να έχεις δίπλα σου άτομα που να μπορείς να μοιραστείς ανά πάσα στιγμή τα προβλήματα σου είναι ευλογία. Έχεις κάποιον να συμβουλευτείς. Έχεις άξιους ανθρώπους δίπλα σου. Ωστόσο, οι φίλοι δεν είναι μόνο για να ακούνε εμάς αλλά και για να ακούμε και εμείς εκείνους για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένας διαρκής και όμορφος αγώνας. Σύμφωνα με το βιβλίο Finding Flow:
"Εθνικές έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν κάποιος έχει 5 ή περισσότερους φίλους με τους οποίους μπορεί να συζητήσει σημαντικά προβλήματα, είναι 60% πιο πιθανό να πει ότι είναι "πολύ χαρούμενος".
Ο αριθμός πάντως δεν πρέπει να μας απασχολεί τόσο γιατί το παραπάνω έχει να κάνει κυρίως με την αξία που δίνουμε στους ανθρώπους και το "δούναι" και "λαβείν" των σχέσεων.

3) Μην συνδέεις την ευτυχία σου με εξωτερικά γεγονότα.
Ωραία, τα πήγες πολύ καλά στην εξεταστική, στην ευκαιρία που σου δόθηκε, σε μια υποχρέωση στην εργασία σου και χάρηκες πολύ. Μην συνδέσεις, όμως, την επιτυχία αυτή της στιγμής με την γενικότερη ευτυχία σου γιατί τότε τι θα κάνεις αν στην επόμενη εξεταστική, στην επόμενη ευκαιρία ή στην επόμενη υποχρέωση δεν ανταπεξέλθεις όπως πριν; Αντλούμε ευτυχία από τα γεγονότα αλλά δεν αξίζει να μας παίρνει κάτω η στιγμή γιατί η ζωή είναι γεμάτη με υπέροχες αλλά και λιγότερο υπέροχες στιγμές.

4) Άσκηση.
Φαίνεται πως η άσκηση βοηθάει το πνεύμα. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι: "νους υγιής εν σώματι υγιεί". Όταν κάνουμε μια άσκηση, όποια άσκηση και αν είναι εκκρίνονται από τον οργανισμό μας ενδορφίνες που ευθύνονται για τη χαρά. Αφήστε που σε βάθος χρόνου η χαρά θα μεγαλώσει αν αρχίσουν να φαίνονται και τα αποτελέσματα.

5) Απόκτησε μια ικανότητα
Εδώ εννοούνται όλες εκείνες οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη θεωρία, τη γνώση και την πράξη. Το να μάθεις για παράδειγμα μια ξένη γλώσσα μπορεί να σε κουράσει, να σε αγχώσει και σε κάποιο σημείο να σε απογοητεύσει. Όταν, όμως, δεις τον κόπο σου να ανταμείβεται η χαρά μέσα σου μεγαλώνει και νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου. Όταν κοιτάξεις πίσω σου και δεις το σύνολο μόνο χαρά μπορείς να πάρεις για κάτι που πέτυχες.

6) Ξόδεψε χρήματα σε εμπειρίες
Το να οργανώσεις ένα ταξίδι ή το να πας σε μια συναυλία που περίμενες καιρό μπορεί να σου προσφέρει μια μεγάλη ποσότητα θετικής ενέργειας. Δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις έχεις κάτι να ανακαλέσεις στο μέλλον στις δύσκολες στιγμές. Η χαρά αυτή, όμως, δεν ταυτίζεται με τα υλικά αγαθά. Είπες πολλές φορές "τι ωραία που ήταν το 2005 που αγόρασα ένα λάπτοπ"; Δεν νομίζω. Μάλλον είπες "Οι καλύτερες διακοπές ήταν το 2005 όταν πήγαμε...". Όλα αυτά δημιουργούν στιγμές που έχουμε να θυμόμαστε. Ο στόχος είναι να δημιουργήσεις κι άλλες.

7) Μην ξεχνάς τα όνειρα σου
Αυτό και αν είναι σημαντικό. Από μικροί βάζουμε στόχους και κάνουμε όνειρα. Σίγουρα δεν μπορείς να είσαι άπληστος και να περιμένεις να συμβούν όλα, όμως, αν θέλεις κάτι πραγματικά οφείλεις να το παλέψεις για να το πετύχεις. Όταν η Guardian ρώτησε για τα 5 πράγματα που μετανιώνουν οι άνθρωποι πριν πεθάνουν, ένα από αυτά και συνήθως το πρώτο που ακουγόταν ήταν ότι δεν πραγματοποίησαν ούτε τα μισά των ονείρων τους.
Όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η ζωή τους σχεδόν τελειώνει και κοιτάζουν καθαρά πίσω, είναι εύκολο να δουν πόσα όνειρα τους δεν πραγματοποιήθηκαν (...) λόγω επιλογών που έκαναν ή δεν έκαναν.

Στην έβδομη και τελευταία συνήθεια κολλάει και αυτό που λένε έξω: "There are seven days in the week, and “someday” isn’t one of them".

Αυτά ήταν! Σίγουρα η χαρά και η ευτυχία δεν χωράει σε tips και how-to αλλά δείτε τα σαν μικρές ιδέες και ακολουθείστε όσες σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι.

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου