Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Μια γεύση από την πρώτη μέρα της ΔΕΘ 2014

    Η 79η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες της σήμερα το πρωί για να υποδεχτεί τον κόσμο που θα την επισκεφτεί.
    Ήμασταν και εμείς εκεί σε ένα από τα πιο ωραία περίπτερα, το περίπτερο 13. Εκεί που στεγαζόταν εκτός των άλλων το Bazaar βιβλίου που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα είδη βιβλίων μπορείτε να βρείτε εκεί, Από εκπαιδευτικά, μέχρι βιβλία για τον έρωτα, την ψυχολογία, κλασικά θεατρικά έργα, περιβαλλοντικές μελέτες, παραμύθια, ιστορικά, κλασικά έργα της λογοτεχνίας, βιβλία βραβευμένα με νόμπελ κλπ, όλα σε 75% τοις εκατό έκπτωση όπως μας ενημέρωσε υπάλληλος.


Οι τίτλοι υποβάλλονται από τους εκδοτικούς οίκους πολύ καιρό πριν και έτσι αρχίζει να στήνεται ένα Bazaar. Μας έκανε φοβερή εντύπωση με πόσο επαγγελματισμό αντιμετώπιζαν οι υπάλληλοι εκεί τα βιβλία. Όλα ήταν ίσα και δεν υπήρχε καμία τάση για προώθηση συγκεκριμένων βιβλίων. Παράλληλα, δεν υπήρχαν εκπρόσωποι εκδοτικών οίκων κάτι που ίσως επηρέαζε την επιλογή. Σίγουρα, σε έκταση δεν είναι όπως η έκθεση βιβλίου που γίνεται κάθε χρόνο αλλά εδώ μιλάμε για έναν χώρο που θα βρείτε σε πάρα πολύ φτηνή τιμή βιβλία όλων των ειδών.


    Η τέχνη της λογοτεχνίας αγκαλιάζεται και από τη μουσική την οποία μπορείτε να ακούσετε αφού στον ίδιο χώρο υπάρχει το studio του Focus FM. Η μουσική ακολουθείται από κουβεντούλα και χαλαρή διάθεση. Όσο μπορεί να είναι χαλαρή η ενημέρωση και ακόμα περισσότερο τη μέρα που μίλησε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία ραδιοφωνικών σταθμών στην έκθεση γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΘ συνδέθηκε πολύ με την ανάδειξη του ραδιοφώνου - και της τηλεόρασης αργότερα - ως μαζικό μέσο στο κοινό της Θεσσαλονίκης.
    Φυσικά, όταν πας σε μια έκθεση δεν μένεις μόνο σε ένα σημείο και το μουσείο σοκολάτας "επέμενε" να το επισκεφτούμε. Οι άνθρωποι έχουν κάνει και εκεί μια πολύ όμορφη δουλειά. Επισκέπτοντας τον χώρο έρχεσαι σε επαφή με την ιστορία του κακάο (βλέπεις ακόμα και τον καρπό), επισκέπτεσαι μια οικεία των Αζτέκων, φυλή που έχει συνδεθεί με το κακάο, το οποίο λάτρευαν ως Θεό.


Η βόλτα εκεί περιλαμβάνει νόστιμα σοκολατένια γλυκίσματα, λαβύρινθους που οδηγούν σε έναν καταρράκτη σοκολάτας και εκθέματα φτιαγμένα από σοκολάτα. Αξίζει πολύ να το δείτε. Η είσοδος στο εργοστάσιο είναι 2.5 ευρώ.


    Στη ΔΕΘ νιώθω πως όλες οι αισθήσεις ενώνονται. Δοκιμάσαμε απίστευτα πράγματα από έλαια με γεύσεις μέχρι χυμό σπιρουλίνας, νόστιμους ξηρούς καρπούς και διάφορα άλλα εδέσματα. Μιλήσαμε με κόσμο που έρχονται από διάφορα σημεία της Ελλάδας για να επικοινωνήσουν με τον κόσμο και να προωθήσουν τις γεύσεις τους. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για έξοδο ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα βράδια θα πραγματοποιούνται διάφορα μουσικά δρώμενα με ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών κ.ά. 
   Εννοείται πως όλα τα πράγματα έχουν και τα κακά τους και το σημερινό κακό ήταν σίγουρα οι επιπτώσεις της επίσκεψης του Πρωθυπουργού. Όλη η πόλη μετατράπηκε σε κομφούζιο.Τα μέσα μεταφοράς προσάρμοζαν τις διαδρομές τους ανάλογα με τους ανοιχτούς δρόμους και όλο αυτό ταλαιπώρησε πολύ τον κόσμο, ο οποίος εύλογα δεν έκανε έντονη την παρουσία τους στην έκθεση. Οι πορείες έγιναν αισθητές εξίσου όπως και τα πολυάριθμα ΜΑΤ και οι αστυνομικοί. Αλλά αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα.


Δεν έκρυψα τον ενθουσιασμό μου από τη σημερινή μέρα. Ναι, σίγουρα υπάρχουν και άσχημες πτυχές τις έκθεσης, σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα αλλά για μια βδομάδα η πόλη θα ζήσει λίγο από τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που της αξίζει, τον όποιο βέβαια ήδη έχει σε ικανοποιητικό βαθμό. Ας το απολαύσουμε. 

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου