Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Τα καλά και τα κακά του να αποκτήσεις κατοικίδιο



Τα κατοικίδια έχουν να προσφέρουν πολλά σε έναν άνθρωπο. Το βασικό πλεονέκτημα τους είναι ότι είναι πάντα εκεί για σένα, μια σίγουρη παρέα όλη την μέρα και ειδικά όταν σε πιάνουν οι μοναξιές σου.
Τα κατοικίδια, επίσης, σε διασκεδάζουν, έχουν τον τρόπο τους να σου αλλάζουν τη διάθεση στο λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δύναμη να σε κάνουν να ξεχνάς τα προβλήματα σου και τα άγχη σου. Για να μην πω ότι όλη η διαδικασία του να έχεις και να προσέχεις ένα κατοικίδιο σε κάνει ακόμα πιο υπεύθυνο. Σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί αφορμή για να γνωρίσεις καινούρια άτομα.


Τώρα πάμε σε ένα κρίσιμο θέμα, το από πού θα διαλέξεις το κατοικίδιο σου. Σίγουρα θα έχεις κατά νου κάποια pet shops αλλά μια από τις καλύτερες πράξεις και πιο οικονομικές που μπορείς να κάνεις είναι να υιοθετήσεις ένα ζώο από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Οι περισσότερες φροντίζουν αδέσποτα ζώα που έχουν πρώτα τσιπαριστεί και εμβολιαστεί. Μπορείς να τα πάρεις από μικρά και να τα μεγαλώσεις. Κάποια από αυτά έχουν στειρωθεί για να μην διευρυνθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα οπότε δεν θα έχεις τον φόβο των απογόνων. Επίσης, βοηθάς στο να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Ακόμα, μέσα από τις σελίδες των φιλοζωικών στα κοινωνικά δίκτυα θα μάθεις και ποιοι χαρίζουν κουτάβια. Η επιλογή είναι δική σου.

Βέβαια, το να έχεις κατοικίδιο δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Καταρχήν, αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σου ως ιδιοκτήτης ορίζονται από τις διατάξεις του Νόμου 4039/2012 , καθώς και το άρθρο 46 του Νόμου 4235/2014. Ένα κατοικίδιο πρέπει να του φοράς λουρί και να μην το αφήνεις μόνο όταν το έχεις σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φροντίζεις για την καθημερινή σίτιση του, να το βγάζεις συχνά βόλτες καθώς η εγκατάλειψη του σε ένα μπαλκόνι ή ταράτσα είναι παράνομη όπως και κάθε άλλου είδους κακοποίηση. Τέλος, θα πρέπει ετησίως να το πηγαίνεις έστω μια φορά στον κτηνίατρο έτσι ώστε να ελέγχεται η υγεία του. Οι υποχρεώσεις ίσως σε τρόμαξαν. Ποιος είπε, όμως, ότι δεν αξίζει;

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου