Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Συνέντευξη: Το Αριστοτέλειο σαρώνει στο πρώτο “Falling Walls Lab Athens”


Μια πολύ σημαντική διάκριση πέτυχε φοιτήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο «Falling Walls Lab Athens», το οποίο διεξήχθη την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου.

Η Μαρία Χαλβατζή κατάφερε να είναι μια από τους 12 φιναλίστ που παρουσίασε την ιδέα της στους επιστήμονες και στους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Ο νικητής της βραδιάς, Σωτήρης Ευγενίδης, ο οποίος πήρε το εισιτήριο για το Βερολίνο όπου εκεί αυτόν τον Νοέμβρη θα διαγωνιστεί με τους καλύτερους των καλύτερων είναι, επίσης, από το Α.Π.Θ.

Τo Falling Walls Lab, το οποίο για πρώτη φορά διεξήχθη το 2011, δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές, είτε υποψήφιους διδάκτορες είτε μεταδιδάκτορες αλλά και νέους επαγγελματίες, επιστήμονες ή επιχειρηματίες να παρουσιάσουν την πρωτοπόρα έρευνα/επιχειρηματική ιδέα/κοινωνική πρωτοβουλία τους μέσα σε τρία λεπτά. Η όλη ιδέα ξεκίνησε από το Βερολίνο και πλέον παραπάνω από 75 χώρες συμμετέχουν στην προσπάθεια ανάδειξης της πιο πρωτότυπης ιδέας που θα “ρίξει τους τοίχους” και θα φέρει την αλλαγή.

Εμείς είχαμε μια εποικοδομητική κουβέντα με τη κα. Χαλβατζή, η οποία μας μίλησε για την δική της εμπειρία και τη δική της πρόταση:


- Μπορείς να μας περιγράψεις με λίγα λόγια την ιδέα σου;

Η δική μου ιδέα έχει να κάνει με τις ελληνογερμανικές σχέσεις, οι οποίες υποφέρουν τα τελευταία χρόνια, δηλαδή από το 2010 και μετά. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από γερμανικής πλευράς να τις εξομαλύνουμε για να μπορέσουμε και μέσα στην Ελλάδα και μέσα στη Γερμανία να έχουμε καλύτερη επαφή από άποψη σχέσεων και οικονομίας. Δεν υπάρχει κάποιος μέσα στον ελλαδικό χώρο που να ενδιαφέρεται. Φαίνεται ότι τα ΜΜΕ δεν θέλουν να έχουμε καλύτερες σχέσεις εξαιτίας κάποιου λόγου, κάποιων συμφερόντων. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από τη γερμανική πλευρά και έχουν γραφτεί πολύ θετικά πράγματα για την Ελλάδα εναντίον της ίδιας της Γερμανίας μέσα από σοβαρές γερμανικές εφημερίδες, όπως το Spiegel. Η δικιά μου δουλειά έχει να κάνει με το να γίνουν ιστορικά σεμινάρια από ανθρώπους multi-culti που έχουν σχέση και με τις δυο κουλτούρες και με τους δυο πολιτισμούς, δηλαδή, τη δεύτερη και την τρίτη “γενιά των Gastarbeiter” (οικονομικοί μετανάστες) του 1960 που έφυγαν αναγκαστικά στην Γερμανία.  Στην Πολωνία και στη Γαλλία για παράδειγμα έχουν κέντρα νεότητας πολωνο-γερμανικής φιλίας και γαλλο-γερμανικής φιλίας για να βοηθήσουν τα κράτη μεταξύ τους να συνεννοούνται. Γίνονται ενημερώσεις στους μαθητές και πολλά άλλα πράγματα. Υπάρχει ένα πολύ δυναμικό “γίγνεσθαι” ανάμεσα σε αυτές τις χώρες. Στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε η δική μας κυβέρνηση. Η δική μου ιδέα ήταν να γίνει μια πολύ δυναμική ομάδα με τους κληρονόμους αυτών των μεταναστών και σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα ενημέρωσης πάνω στις ελληνογερμανικές σχέσεις, οι οποίες είναι τουλάχιστον από τον Όθωνα και όχι από χθες. Καλές σχέσεις σημαίνει και ευημερία για την Ελλάδα.


- Τι σημαίνει για εσένα αυτή η διάκριση;

Είμαι πολύ περήφανη που είμαι στους 12. Τα άλλα παιδιά είχαν κάνει φανταστικές εφευρέσεις. Σημαίνει πάρα πολλά για μένα. Μου δίνει μια ώθηση να το συνεχίσω. Έχω κάπου να πατήσω. Δεν θα το αφήσω. Έχω σταθερή βάση.


- Ποιοι πιστεύεις ότι είναι οι λόγοι που κατάφερες να μπεις στους 12 φιναλίστ;

Φαντάζομαι επειδή θέλουν να έχουμε καλές ελληνογερμανικές σχέσεις. Αυτός ήταν ο λόγος και για να υπάρχει και ένα κοινωνικό θέμα ενδιάμεσα στα υπόλοιπα, κυρίως ιατρικά, υπολογιστές, επιστημονικά. Το δικό μου είναι κοινωνικό. Χάρηκα πολύ που το έβαλαν και αυτό μέσα.


- Σύμφωνα με την εμπειρία που είχες θα πρότεινες ανεπιφύλακτα σε κάποιον φοιτητή να συμμετέχει;

Πήγα από το Κιλκίς στην Αθήνα για μια μέρα. Δεν μου πλήρωσε κανείς τίποτα. Αξίζει τον κόπο πρώτα απ’ όλα γιατί γνωρίζεις τους επιστήμονες εκεί γύρω. Οι φοιτητές πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι, όταν θα θελήσουν να παραδώσουν ένα πρότζεκτ. Να προσέξουν μέσα να υπάρχει μια λύση, όχι μόνο μια ιδέα. Να υπάρχει ο λόγος για τον οποίο ενδιαφέρει. Να είναι ένα θέμα το οποίο καίει την κοινωνία ή την επιστημονική κοινότητα, να είναι χρήσιμο. Το κακό ήταν ότι είχε ο καθένας τρία λεπτά να εξηγήσει την ιδέα του στα αγγλικά, γρήγορα. Πολύ καλή προετοιμασία θέλει και να πιστεύεις σε αυτό.


- Τέλος, πώς οραματίζεσαι την ιδέα αυτή;

Πιστεύω ότι θα γίνει αυτό κάποια στιγμή. Όπως είπαμε θέλει κυβερνητική συνεννόηση αλλά οι κυβερνήσεις από την άλλη πλευρά είναι ανοιχτές. Δεν έχω μιλήσει με τη δική μας ακόμα. Είναι must να συνεχίσουμε γιατί έχουμε να δώσουμε πάρα πολλά ως Ελλάδα. Έχουμε πλούτο. Το λένε και οι γερμανικές εφημερίδες που εδώ δεν τις διαβάζουμε.  Έχουμε υποστηρικτές.
_______

Η Μαρία Χαλβατζή ετοιμάζει παράλληλα και άλλα πράγματα ενώ σύντομα θα έχει τη δική της ραδιοφωνική εκπομπή στο webradio του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων που θα αφορά την ενημέρωση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις από πηγές που τα δικά μας Μ.Μ.Ε. δεν χρησιμοποιούν.
_______

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε σε μένα για το e-περιοδικό ε.ΜΜΕ.ίς.

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου