Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Βιβλιοπροτάσεις για τα φετινά Χριστούγεννα! [μέρος 2]

Ήρθε η στιγμή για το δεύτερο μέρος των βιβλιοπροτάσεων μας για φέτος. Τίτλοι που είτε διαβάσαμε και μας άρεσαν είτε θέλουμε πολύ να τους διαβάσουμε και μαζί με εμάς και εσείς. Αν θέλετε να θυμηθείτε το πρώτο μέρος κάντε κλικ εδώ!

To πρώτο βιβλίο για αυτό το άρθρο είναι το "Αόρατα Κορίτσια" της Μανίνας Ζουμπουλάκη [εκδόσεις Παπαδόπουλος], την οποία συμπαθώ ιδιαίτερα.

Τα κορίτσια διασχίζουν τις θάλασσες του χρόνου. Τα κορίτσια αγωνίζονται, ελπίζουν. Επιζούν χάρη σε συμπτώσεις, χάρη σε μικρά θαύματα, χάρη σ’ αυτούς που δεν τα βλέπουν. Παλεύουν να μην ξεχωρίσουν, να μη σκαλώσει πάνω τους κανένα βλέμμα. Κουρνιάζουν μέσα στο πλήθος και γίνονται μητέρες και γιαγιάδες άλλων κοριτσιών. Τα κορίτσια είναι αόρατα μέσα στα καραβάνια των ξεριζωμένων της Ιστορίας, είναι όμως ζωντανά στο μυθιστόρημα-ποταμό της Μανίνας Ζουμπουλάκη που διατρέχει τον χρόνο και οδηγεί από το μακρινό ’22 στο αόρατο αύριο. Κρυμμένες πίσω από αντρικές ταυτότητες, τρεις γενιές γυναικών αφηγούνται αριστοτεχνικά τις ιστορίες τους. Ο κόσμος του θεάματος, το θέατρο και η σόουμπιζνες είναι ο χώρος τους για περισσότερο από έναν αιώνα. Μαζί τους τρέχει η μεγάλη Ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ...
Για την επόμενη συγγραφέα έχω να πω ότι είναι μεγάλο μυαλό και πολυγραφότατη. Το νέο της βιβλίο "Φόνος 5 αστέρων" [εκδόσεις διόπτρα] είναι ένα από τα must πριν τελειώσει αυτός ο χρόνος. Ο λόγος για την Έλενα Ακρίτα.

Δεκέμβριος 2004. Δέκα χρόνια πριν…
Ένα μικρό κοριτσάκι ξεφεύγει από την προσοχή των γονιών του και πνίγεται στη λίμνη Στυμφαλία. Μερικά μέτρα πιο πέρα μια άγνωστη φιγούρα το παρατηρεί μέχρι το τέλος.
Δεκέμβριος 2014. Δέκα χρόνια μετά…
Κάθε χρόνο, την ίδια μέρα, ο μεγιστάνας του τουρισμού Γιάννος Ασλάνογλου οργανώνει ένα μεγαλειώδες οικογενειακό δείπνο στην έπαυλή του στη Φιλοθέη. Φέτος, ακριβώς τα μεσάνυχτα, βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειδωμένη από μέσα.
Λόγοι υγείας;
Ατύχημα;
Φόνος;
«ΦΟΝΟΣ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ» ουρλιάζουν πανευτυχή τα πρωτοσέλιδα: O φόνος «πουλάει». Και σε έναν ιδιοκτήτη αλυσίδας ξενοδοχείων 5 αστέρων, μόνο ένας φόνος 5 αστέρων αρμόζει.
Η κόρη του μαζί με τη φίλη της δημοσιογράφο ξεκινούν μια αγωνιώδη έρευνα που θα τις βυθίσει στα πιο σκοτεινά στρώματα της «καλής» κοινωνίας. Από τη Βοστόνη στο Λονδίνο και από το Λονδίνο στην Αθήνα, οι δρόμοι της νύχτας θα τις οδηγήσουν σε μυστικά και ψέματα. Σε κληρονομιές, εκβιασμούς και κρυμμένα πάθη. Σε θαμμένες αλήθειες κι ερωτικά σκάνδαλα. Όλα μαζί συνθέτουν ένα σκοτεινό μείγμα μέσα σε μια κλεψύδρα που αδειάζει. Και αδειάζει γρήγορα. 
Γιατί στην πραγματικότητα απομένουν μόνο 24 ώρες μέχρι ο δολοφόνος να ξαναχτυπήσει.
Το επόμενο είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Υπέπεσε στην προσοχή μου πρόσφατα και πιστεύω ότι αξίζει πάρα πολύ. Πρόκειται για την "Δημοκρατία" [εκδόσεις Ίκαρος] και την εικόνα που είχε αυτή στο μακρινό παρελθόν βιωμένη από έναν fiction ήρωα. Ξεφύλλισα το συγκεκριμένο βιβλίο πρόσφατα στον Ιανό και έχω να πω πως έχει εντυπωσιακή εικονογράφηση. Είναι κόμιξ, ιστορικό από τους: Αλέκος Παπαδάτος, Αβραάμ Κάουα και Anne Di Donna.

Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., η Αθήνα βρίσκεται σε πόλεμο. Στην προσπάθειά του να τονώσει το ηθικό των συντρόφων του πριν από τη μάχη ενάντια σε έναν πανίσχυρο εχθρό, ο Λέανδρος αρχίζει να τους διηγείται την ιστορία του. Έχοντας δει με τα μάτια του τις φρικαλεότητες των τυραννικών καθεστώτων αλλά και τη δημιουργία ενός νέου πολιτεύματος, ο Λέανδρος αφηγείται μια ζωή γεμάτη κίνδυνο και μεγάλες ιδέες, μια ιστορία για το τέλος της εποχής των θεών και την πολύπλοκη γένεση της δημοκρατίας. Σκηνές και γεγονότα που κόβουν την ανάσα μας δείχνουν πως η δημοκρατία σφυρηλατήθηκε τόσο από τύχη και ιστορικές συγκυρίες όσο και από τις πράξεις και το κουράγιο ανθρώπων πολυμήχανων και ταγμένων στο σκοπό τους.
Ο Αλέκος Παπαδάτος και η Annie Di Donna, συνδημιουργοί του διεθνούς εκδοτικού φαινομένου Logicomix, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον συγγραφέα Αβραάμ Κάουα για να μας δώσουν ένα graphic novel που βρίθει από θαυμαστούς χαρακτήρες και έντονο χρώμα, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα μια νέα, σύγχρονη ματιά στο πώς επήλθε μια από τις μεγαλύτερες επινοήσεις της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας.
Τώρα θέλετε κάτι κοινωνικό...χμμ...κάτι που να έχει ρεαλισμό, λεπτομέρεια, μια γυναίκα με τέσσερα παιδιά και μια ζωή που ψάχνει επίμονα να βρει τον σκοπό της. Μάλιστα! Τότε χρειάζεστε επειγόντως το "Νόρα Γουέμπστ" [εκδόσεις Ίκαρος] του Colm Toibin.

Ιρλανδία, τέλη της δεκαετίας του 1960.
Η Νόρα Γουέμπστερ ζει σε μια μικρή πόλη και έχει αναλάβει τη φροντίδα των τεσσάρων παιδιών της μετά τον θάνατο του άντρα της, προσπαθώντας παράλληλλα να ξαναχτίσει τη ζωή της. Είναι ένας άνθρωπος που νιώθει παγιδευμένος από την καθημερινότητα και αναζητεί μια ευκαιρία για να ξεφύγει. Σιγά σιγά, χάρη στη διέξοδο που της προσφέρει η μουσική, η Νόρα κάνει τα πρώτα δειλά βήματα για μια καινούργια αρχή. Μέσα από την εναλλαγή μιας ακλόνητης αυτοκυριαρχίας και αμέτρητων αμφιβολιών αναδύεται μια ηρωίδα από τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη πεζογραφία.
Η τρυφερότητα και η ανθρωπιά, ο πόνος της απώλειας, η καθημερινότητα με τις χαρές και τις λύπες της, τα όσα λέμε και τα όσα κρύβουμε συνθέτουν μια ανεπανάληπτη αναγνωστική εμπειρία.
To σημερινό μας άρθρο ολοκληρώνει το βιβλίο "Πέρα από τα παλιά ασήμια" [εκδόσεις Μεταίχμιο] της Μαίρης Κόντζογλου, η οποία με κέρδισε σε μια πρόσφατη συνέντευξη της που παρακολούθησα με το πάθος της, την έρευνα της και τον λόγο της. Νομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε μια ματιά και σε αυτό αλλά και στα άλλα δυο που απαρτίζουν την τριλογία της.


Η τελευταία πράξη στο δράμα του ξεριζωμού του Έλμερ και της Σεβαστής καθώς και του καταδικασμένου έρωτά τους πλέον εκτυλίσσεται μακριά από την Καππαδοκία, στην Ελλάδα που υποδέχεται το κύμα των προσφύγων μετά τη συνθήκη της Λωζάννης. Παράλληλα οι αναγνώστες παρακολουθούν την περιπλάνηση του Ομέρ, ενός μουσουλμάνου της Δυτικής Μακεδονίας, που αντίστροφα βρέθηκε επίσης με την ανταλλαγή πληθυσμών, στην Καππαδοκία. Η έννοια της πατρίδας, της ταυτότητας και η επιδίωξη της προσωπικής ευτυχίας συνθλίβονται στα γρανάζια της Ιστορίας, σε ένα επικό μυθιστόρημα που φωτίζει τα γεγονότα του παρόντος.
Τα λέμε στο επόμενο άρθρο με προτάσεις το οποίο θα έχει πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα! Έρχεται τις επόμενες μέρες.

// Αν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook ή να μας ακολουθήσετε στο twitter για να τα βρίσκετε άμεσα // 

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου