Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

7+1 χόμπυ που λένε οι επιστήμονες ότι μας κάνουν εξυπνότερους

Ποιος είπε οτι δεν μπορούμε να γίνουμε εξυπνότεροι κατά τη διάρκεια της ζωής μας; Παλαιότερα το έλεγαν πολλοί, σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι όσο πιο πολύ δουλεύουμε τον εγκέφαλο μας τόσο πιο εύστροφο τον κάνουμε.

Το άρθρο αυτό θα μπορούσε να τελειώσει εδώ δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ασχολίες εκεί έξω που θα μπορούσαν να δώσουν τροφή στο μυαλό και είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουν δυο-τρία πράγματα στο μυαλό τους. Ενδεικτικά, όμως, θα σας παρουσιάσω κάποια λίγα όπως αυτά που διάβασα στο entrepreneur.com μαζί με κάποιες δικές μου προτάσεις.

1. Μάθε να παίζεις ένα μουσικό όργανο
Εντάξει, νομίζω έχετε ακούσει την άποψη που λέει ότι όσοι ξέρουν ένα μουσικό όργανο είναι εξυπνότεροι από άλλους που δεν ξέρουν. Μου ακούστηκε λίγο αστεία η προηγούμενη πρόταση αλλά και πάλι το να μάθουμε να παίζουμε ένα μουσικό όργανο ζορίζει πολύ το μυαλό μας και το τροφοδοτεί με πληροφορία που μόνο θετικά επιδρά πάνω του.

2. Διάβασε (1) βιβλίο
Όπου (1) συμπληρώστε τον προσωπικό αριθμό σας. Δεν θέλει περαιτέρω ανάλυση αυτό. Το διάβασμα βιβλίων κυρίως λογοτεχνικών είναι σαν να δίνετε δυνατές βιταμίνες στον εγκέφαλο σας. Έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει από ασθένειες που σχετίζονται με απώλεια μνήμης στα χρόνια της δύσης μας.

3. Άσκηση
Ναι, εδώ δεν ξέρω τι να πω. Η άσκηση κάνει καλό στο πνεύμα και το σώμα. Δεν την έχω στη ζωή μου. Κακώς. Εσείς αν την έχετε ή αν την βάλετε θα βοηθήσετε το μυαλό σας να είναι σε φόρμα όπως και το σώμα σας. Παράγεται μια πρωτεΐνη που είναι πολύ σημαντική για τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη μάθηση. Μιλάμε, όμως, για τακτική γυμναστική και όχι περιστασιακή.

4. Μάθε μια ξένη γλώσσα
Πάρτε το χαλαρά. Αν δεν έχετε χρήματα ψάξτε για δωρέαν ή φτηνά σεμινάρια στην περιοχή σας. Εγώ έτσι ασχολήθηκα με τα Ισπανικά. Το να μαθαίνεις μια νέα γλώσσα βοηθά απίστευτα στο μυαλό και στην οξύνεια. Δεν χρειάζεται να αγχώνετε τον εαυτό σας σχετικά με τον χρόνο εκμάθησης της απλά προσπαθήστε να κρατάτε μια επαφή. Οι ξένες γλώσσες βοηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους το μυαλό. Δεν είναι μόνο οι λέξεις, είναι τα τραγούδια, ο πολιτισμός και άλλα πράγματα που θα έρθετε σε επαφή μαθαίνοντας μια γλώσσα.

5. Η επανάληψη
Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Κάτι το οποίο θα χρειαστεί να κάνετε αν εφαρμόσετε κάποια από τα παραπάνω είναι η επανάληψη. Η επανάληψη εγκαθιστά τη γνώστη στον εγκάφαλο μας και τον βοηθά να γίνεται καλύτερος. Οι ειδικοί προτείνουν να εφαρμόσουμε αυτή την μέθοδο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

6. Τα παιχνίδια
Παζλ, γρίφοι, mind traps, σουντόκου, επιτραπέζια, χαρτιά κ.ά. Τα παιχνίδια βοηθούν σε αυτό που αποκαλείται "νευροπλαστικότητα" που ουσιαστικά ο όρος περιγράφει τις μεταβολές που γίνονται στον εγκέφαλο μας που στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργούν προς όφελος μας. 

7. Διαλογισμός
Σκεφτόμουν πολύ αν θα το βάλω αυτό γιατί ο διαλογισμός δεν ανήκει στις συνήθειες μας ως Έλληνες αλλά διαβάζω παντού ότι βοηθάει σε μια σειρά πραγμάτων όπως είναι και ο εγκέφαλος μέσω του ελέγχου των εγκεφαλικών κυμάτων

8. Μουσική
Έχετε ακούσει το φαινόμενο "Mozart Effect"; Είναι αυτό που καμιά φορά λένε οι ψαγμένοι γιατροί στις νέες μαμάδες ή στις εγκυμονούσες, να βάζουν στο παιδί τους να ακούει κλασική μουσική γιατί έτσι θα γίνει πιο έξυπνο; Ε, λοιπόν, όσο αστείο και αν ακούγεται η μουσική έχει αποδειχτεί ότι μας κάνει εξυπνότερους. Η μουσική πολύ συχνά χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς σκοπούς γιατί έχει συνδεθεί πολύ με την βελτίωση της ομιλίας και την αύξηση των γνωστικών επιπέδων του εγκεφάλου. 

Τώρα έχετε τη γνώση. Μην πείτε ότι δεν ξέρετε τρόπους να γίνετε εξυπνότεροι. Ξέρετε! Αλλά πρέπει να το παλέψετε. 

Ευχαριστώ για την ανάγνωση!

// Αν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook ή να μας ακολουθήσετε στο twitter για να τα βρίσκετε φρέσκα //

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου