Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Γιατί κολλάω στο παρελθόν;


Το παρελθόν θα πίστευε κανείς ότι είναι εδώ για να μας προστατέψει ή να μας προτρέψει να κάνουμε ή να μην κάνουμε πράγματα. Βιωμένες εμπειρίες που κάτι μας έμαθαν και μας άλλαξαν ή μας άφησαν ίδιους. Πάντως μας έμαθαν φεύγοντας τρόπους που θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.

Γιατί κολλάμε, όμως, σε αυτό; Προσωπικά, είχα βάλει μια κόκκινη γραμμή σε μέρος του παρελθόντος μου και προσπάθησα να περάσω σε μια νέα φάση, για την οποία πάλεψα και κατάφερα να έχω. Αρκετά τοξικά άτομα έφυγαν από κοντά μου, νέα πρόσωπα ήρθαν, νέα ενδιαφέροντα προέκυψαν. Όμως, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται το παρελθόν και να κολλάει στην τότε αντίληψη για τον εαυτό μου και για τους γύρους μου. Σαν να ανακυκλώνεται εκείνη η περίοδος που ήθελα να αφήσω πίσω μου. Δείχνει, όμως, κάτι αυτό για το τώρα; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι έψαξα τρόπους που μπορεί κανείς να το αποφύγει και σας τους παραθέτω εδώ. Μπορεί εσάς να σας βοηθήσουν περισσότερα tips από ότι βοήθησαν εμένα. 

1. Το lifehack κατατάσσει πρώτο το να θέτεις ξεκάθαρους στόχους. Χμμμ...Ναι, οι στόχοι είναι καλό να υπάρχουν γιατί σε οδηγούν κάπου. Αμφιβάλλω, όμως, ότι το να έχεις στόχους σε βοηθάει πάντα από το να μην κολλάς στο παρελθόν γιατί ένας στόχος δεν μπορεί να καλύψει κάθε κενό.

2. Συνέχισε να κάνεις ό,τι σε κάνει χαρούμενο. Ναι, το να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν είναι σημαντικό και επίσης σε κάνουν να σταματάς να σκέφτεσαι. Αυτό βοηθάει περισσότερο νομίζω.

3. Να κοιτάς πάντα μπροστά και να δίνεις βάση στην επιτυχία σου. Εδώ πάλι συναντώ παγίδες. Πώς ορίζεις την επιτυχία και γιατί το να είσαι επιτυχημένος σε αποτρέπει από το να κολλάς στο παρελθόν σου;

4. Προσπάθησε να γεμίσεις τον χρόνο σου. Αυτό βοηθάει εμένα και σας το προτείνω προσωπικά. Μια μέρα με ένα πρόγραμμα που δεν αφήνει πολύ χρόνο για σκέψη θα σας τραβήξουν την προσοχή και σιγά σιγά θα σας ξεκολλήσουν από καταστάσεις που έμειναν στο παρελθόν. Τι γίνεται, όμως, με αυτές τις λίγες φορές που η καθημερινότητα σου θα συγκρουστεί με το παρελθόν σου; Γιατί ως γνωστόν ένα μικρό σκηνικό με ένα πρόσωπο-κλειδί μπορεί να σας βασανίζει για μέρες, όσα πράγματα και αν κάνετε.

5. Και έρχομαι σε αυτό ως απάντηση στο προηγούμενο. ΜΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ. Όταν θα μάθουμε να μην δίνουμε σημασία τότε μόνο θα μάθουμε να ξεπερνάμε καταστάσεις. Να ζούμε στο παρόν και παλιές συμπεριφορές άλλων να μην μας ενοχλούν πια. Πρέπει να χαλαρώσουμε και να λέμε στον εαυτό μας ότι όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο και ότι η ζωή μας πάει ένα βήμα μπροστά κάθε φορά. Αρκεί να τολμήσεις! 

6. Πρόσεχε το περιβάλλον σου! Το άλφα και το ωμέγα. Ένα φιλικό περιβάλλον που σε υποστηρίζει και είναι δίπλα σου σε βοηθά να ξεκολλήσεις από κάθε παρελθόν και κάθε κακή κατάσταση. Αν το περιβάλλον σας δεν είναι καλό τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσετε να σκαλίζετε το παρελθόν και τα άτομα που δεν είναι δίπλα σας και ποιος/τι φταίει κλπ κλπ. Θα τραβήξει καιρό αυτό και θα σας φάει όλη την ενέργεια και τη διάθεση. Μακάρι να είστε τυχεροί και να έχετε ανθρώπους σωστούς δίπλα σας.

7. Δώσε ευκαιρίες στα ενδιαφέροντα σου. Αν σχετίζονται με τα επαγγελματικά σου ακόμα καλύτερα. Αν σας αρέσει το διάβασμα γραφτείτε σε μια λέσχη βιβλίου ή αν σας αρέσει ο χορός ξεκινήστε μαθήματα για αρχάριους. Θα σας κάνουν χαρούμενους και θα σας κοινωνικοποιήσουν αφού θα γνωρίσετε νέα άτομα. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ να κοιτάτε περισσότερο μπροστά παρά πίσω.

8. Πολύ σκληρό αλλά σωστό. Κόψτε τις επαφές με τοξικά άτομα. Άτομα που σας γεμίζουν άγχος ή σας καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση. Άτομα που νομίζετε ότι δεν σας θέλουν απλά για παρέα αλλά θέλουν να επωφεληθούν με κάποιον τρόπο.. Μην φοβηθείτε να το κάνετε. Το παρελθόν είναι ένα κουτί. Χώστε εκεί αυτά που δεν θέλετε στο παρόν σας και στρέψτε το βλέμμα μόνο μπροστά. 

Αυτά εν ολίγοις. Ελπίζω να βοήθησα. Ήδη σε αυτό το σημείο προσωπικά νιώθω καλύτερα. Ελπίζω και εσείς. Είναι πολύ δύσκολο να αποκοπεί κανείς από ένα παρελθόν που είναι γεμάτο αναπάντητα ερωτήματα. Το θέμα είναι...τι σας νοιάζει περισσότερο; Η υγεία και η πνευματική σας ηρεμία ή να πάρετε απαντήσεις για άτομα και καταστάσεις που δεν επηρεάζουν πια το παρόν σας και δεν θα προκαλέσουν καμία αλλαγή σε τίποτα; Εσείς αποφασίζετε... 

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου