Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ο υπουργός που… «φίλησε τον διάβολο»

Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Υπουργός Νύχτας, 2016, εκδ. Πατάκης, 394

Ο «Υπουργός Νύχτας» είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, το οποίο μέσα σε τρεις μήνες κυκλοφορίας βρίσκεται ήδη στην τρίτη του έκδοση. Πρόκειται για το πέμπτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί έξι χρονιά μετά το «Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα).

Ο Πρίμο ή αλλιώς Γιάννης Μπεχτσής είναι ένας ήρωας κυριευμένος από τα πάθη του και με ένα μυαλό που αναπτύσσει άμυνες επιλεκτικά.  Εκεί που τα θέλει όλα, εκεί αποφασίζει ότι δεν θέλει τίποτα. Παίζει με την τύχη του. Αψηφά τον κίνδυνο. Ρισκάρει και χάνει αλλά συνεχίζει. Η εξουσία για αυτόν δεν σημαίνει απαραίτητα μια καλή θέση και πολύ χρήμα. Η εξουσία για αυτόν αφορά τον έλεγχο του εαυτού του. Θα μπλέξει, όμως, με τα δίχτυα της Νύχτας και η ζωή του θα αλλάξει πολύ γρήγορα. Από ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών θα γίνει αυτός που κινεί τα νήματα στη Νύχτα, ψάχνοντας να βρει διέξοδο ή και όχι…

Ο «Υπουργός Νύχτας» είναι ένα βιβλίο που σε συμφιλιώνει με το μακάβριο, που σου δείχνει παράλληλες ζωές ανθρώπων, ιστορίες που μοιάζουν να έχουν βγει από την πραγματικότητα και αφορούν την παρανομία, τη νύχτα, την εξουσία, την εκμετάλλευση, την παρακμή που βιώνουμε ως κοινωνία. Κεφάλαια σύντομα που κάνουν το βιβλίο να διαβάζεται γρήγορα, ειδικό λεξιλόγιο που δείχνει βαθιά γνώση και έρευνα αυτού που αναλύεται. Στις σελίδες του θα βρείτε και χιούμορ, πολλές φορές πετυχημένο. Θα βρείτε και δράση μέσα από περιγραφές που παραπέμπουν σε κινηματογραφικές σκηνές.

Ο Σκαμπραδώνης χτίζει το βιβλίο σαν να πρόκειται να μεταφερθεί και αυτό στην μεγάλη οθόνη όπως έγινε με το «Ουζερί Τσιτσάνης». Άλλωστε, οι ζωντανοί διάλογοι, η δράση και οι πολλές διαφορετικές σκηνές συνθέτουν ένα βιβλίο που θα μπορούσε με ευκολία να μετατραπεί σε κινηματογραφικό σενάριο. Οι φίλοι του Πρίμο -γνωστοί ως «κόρακες»- πότε θα σας ενοχλήσουν με τις απόψεις τους, πότε θα τους συμπαθήσετε για τη στάση τους. Η έννοια της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και της φιλίας γίνεται πολύ αισθητή μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

Στο μυθιστόρημα αυτό «ο υπόκοσμος δοξάζεται», όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο. Μπαίνοντας στα αρχηγεία της παρανομίας και βλέποντας τι συμβαίνει με τα ναρκωτικά, το human trafficking, τις πληρωμένες δολοφονίες και τη φθορά του ανθρώπου, νιώθεις ότι διαβάζεις κάτι που συμβαίνει δίπλα σου και ας μην του δίνεις σημασία. Σχόλια για το πώς λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης της επαρχίας αλλά και περιγραφές ανθρώπων σου δίνουν την εντύπωση ότι κάποιους από αυτούς τους ξέρεις ήδη.

Ένα καλό βιβλίο για φέτος το καλοκαίρι που διαβάζεται βράδυ!

// Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο 68ο τεύχος του περιοδικού ε.ΜΜΕ.ις. //

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου