Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ο άνθρωπος είναι το μαναδικό πλάσμα στον κόσμο που παίρνει χωρίς να δίνει

Με τον Όργουελ ξεκίνησα από μικρός την επαφή μου, όταν διάβασα το 1984, το καλύτερο του βιβλίο και ένα από τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα κλασικά μυθηστορήματα που όλοι πρέπει να διαβάσουν.

Ο επινοητής του Μεγάλου Αδερφού, όμως, πριν κάνει το μεγάλο μπαμ με αυτό το βιβλίο, έγραψε ένα άλλο αριστούργημα με τον τίτλο η Φάρμα των ζώων. Δεν θα προχωρήσουμε εδώ σε μια ακόμη ανάλυση των έργων του. Υπάρχουν παντού. Εδώ θα σας πούμε κάποιους λόγους που πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Στον τίτλο του άρθρου μοιραζόμαστε μαζί σας μια φράση από το βιβλίο. Το απόσπασμα λέει το εξής:
Ο άνθρωπος είναι το μαναδικό πλάσμα στον κόσμο που παίρνει χωρίς να δίνει. Μήπως δίνει γάλα, αβγά. μήπως σέρνει το αλέτρι, ή μήπως είναι ικανός να πιάσει λαγούς; Και, όμως, είναι το αφεντικό όλων μας.

- Είναι το βιβλίο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος
Διαβάζοντας την αλληγορία όπου τα ζώα επαναστατούν εναντίον των ανθρώπων, προσπαθώντας να φτιάξουν τη δική τους κοινωνία η οποία καταλήγει να μοιάζει με την ανθρώπινη, το βιβλίο αυτό κάνει μια μεγάλη βουτιά στις σχέσεις εξουσίας. στην προπαγάνδα και στην αδιάκοπη εργασία ως εργαλεία που χρειάζονται για να χειραγωγηθεί μια κοινωνία. Χαρακτηριστικά που τα είδαμε στο παρελθόν και τα βιώνουμε και τώρα.

- Με πολύ απλό ύφος και λόγο, σαν να εξιστορεί ένα παραμύθι, κρύβει μηνύματα και αλήθειες.
Στο βιβλίο αυτό τα γουρούνια έχουν την εξουσία, οι σκύλοι προστατεύουν τα γουρούνια και τα υπόλοιπα ζώα δουλεύουν μέρα-νύχτα.. Ακούγεται λίγο κωμικό και σατηρικό. Είναι! Η διαχωριστική γραμμή, όμως, είναι τόσο λεπτή που δεν θα σας περάσει λεπτό από το μυαλό ότι αυτό είναι ένα ακόμα παραμύθι. Επίσης, αν ήταν απλά ένα παραμύθι δεν θα είχε κριθεί παράνομο ούτε θα είχε απορριφθεί πριν τελικά φτάσει στους αναγνώστες του.

- Η ιστορία.
Πάντα ένας δημιουργός γράφει επηρεασμένος από ένα κοινωνικό πλαίσιο. Εδώ ο Όργουελ γράφει το βιβλίο έχοντας κατά νου τη Σοβιετική ένωση και τη μετάλλαξη της σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Ο Όργουελ ως υποστηρικτής του σοσιαλισμού, καταδικάζει αυτά τα καθεστώτα και το βιβλίο βασίζεται σε αυτό με τη δημιουργία της αλληγορίας με τα ζώα. 

- Η Ελλάδα.
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, το μυαλό σου συχνά έρχεται στην Ελλάδα και σε όσα συμβαίνουν σήμερα με τους ανθρώπους να δουλεύουν υπερωρίες με χρήματα λιγότερα από τα κανονικά και με μια αποδοχή των πραγμάτων αξιομνημόνευτη. Άλλωστε, όπως τονίζει και η άρχουσα τάξη στο βιβλίο, η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στη σκληρή εργασία και τη λητότητα και απλότητα της ζωής.

- Η ζωοφιλία
Είμαι σίγουρος ότι μετά από αυτό το βιβλίο θα εκτιμήσετε περισσότερο τα ζώα και θα ευαισθητοποιηθείτε περισσότερο απέναντι τους. Τουλάχιστον αυτό συνέβη με μένα!

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου