Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Πέντε συγγραφείς μιλούν για αυτά που ανοίγουν τους δικούς τους ορίζοντες


Πέντε συγγραφείς μας μιλούν για τα πράγματα που ανοίγουν τους δικούς τους Ορίζοντες. Σαν ένα μικρό αφιέρωμα στα έξι χρόνια ύπαρξης του Ανοιχτού Ορίζοντα, ρωτήσαμε τους συγγραφείς που με μεγάλη επιτυχία φιλοξενήσαμε μέχρι σήμερα στη στήλη μας "Γωνιά του Συγγραφέα" τι είναι αυτό που ανοίγει τους δικούς τους ορίζοντες. Οι πέντε απαντήσεις σας περιμένουν παρακάτω...


Μιχάλης Μπουναρτζίδης


"Διαβάζω, συζητώ -με όλους, κι από αυτούς που δεν το περιμένεις, μπορεί ν΄ ακούσεις σπουδαία πράγματα-, προσπαθώ ν΄ ακούω και να βλέπω… Τι άλλο να κάνω;"





Δάφνη Καλογεροπούλου


"Το γράψιμο θα μπορούσα να πω πως είναι ίσως απ' τα πράγματα που με διευρύνουν όσο τίποτα. Για μένα η συγγραφή είναι από τα πιο τρομακτικά, αλλά και θεραπευτικά ταξίδια. Στην ψυχανάλυση λέγεται συνήθως πως αυτός που ονειρεύεται είναι όλα τα πρόσωπα του ονείρου του- και αυτός που κυνηγάει και αυτός που κυνηγιέται και το τοπίο στο οποίο τρέχουν αυτός που κυνηγάει και αυτός που κυνηγιέται. Mε τον ίδιο τρόπο και κάθε συγγραφέας είναι όλα τα πρόσωπα του έργου του, όλα τα τοπία, όλα τα σύμβολα, καθώς και όλες οι ψυχικές διεργασίες των ηρώων.

Είναι επόμενο, λοιπόν, να περνάω κι εγώ μαζί με τους ήρωές μου όλο το φάσμα των συναισθημάτων-να κλαίω, να γελάω,να ερωτεύομαι, να τραυματίζομαι, να θεραπεύομαι, να διεκδικώ, να καταδικάζομαι, να ελευθερώνομαι... Αυτός είναι και ο λόγος πως επιλέγω για θέματα όσα με έχουν πονέσει, ντροπιάσει, στιγματίσει. Διότι πιστεύω πως όσα κατακρίνουμε στον εαυτό μας, είναι η δύναμή μας. Όσα μας έχουν συνθλίψει, γίνονται η ταυτότητά μας, αν ξεπεραστούν. Νομίζω, ότι οι αναγνώστες έχουν τρομερό ένστικτο. Πάντα καταλαβαίνουν τι είναι αυθεντικό και τι όχι. Και για μένα οι πληγές, τα μυστικά, οι σκοτεινές πτυχές που απελευθερώνονται και μεταβάλλονται σε τέχνη, είναι απ’ τα πιο αυθεντικά κομμάτια που διαθέτουμε."





Νικόλ-Άννα Μανιάτη


"Μα, κοιτάζοντας γύρω μου! Από την αληθινή ζωή! Γίνομαι παρατηρητής. Οτιδήποτε μικρό, ή μεγάλο, καθημερινό, ανθρώπινο, ίσως μη αξιοπρόσεχτο, εμένα με βυθίζει σε σκέψεις και ψάχνομαι. Υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος ιδεών από αυτόν που προσφέρει η αληθινή ζωή;"




Άννα Γαλανού


"Διαβάζω πάρα πολύ όλα τα είδη ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, πεζογραφίας και ποίησης. Επίσης διαβάζω πολλά ιστορικά βιβλία, μου αρέσει να μαθαίνω, μου αρέσει η ιστορία.  Θεωρώ ότι το διάβασμα αποτελεί το πλέον αναγκαίο εφόδιο για όλους μας και ιδίως για τους συγγραφείς. Επίσης συμμετέχω ενεργά σε κοινωνικές δραστηριότητες που αφορούν προβλήματα της εποχής μας και ενημερώνομαι καθημερινά από το διαδίκτυο για όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εντός και εκτός Ελλάδας. Ακούω μουσική και διασκεδάζω με τους φίλους μου. Προσπαθώ να μην μένω απομονωμένη, γιατί αυτό θα αποτελούσε τροχοπέδι στις προσλαμβάνουσες εικόνες που μου είναι απαραίτητες για να δημιουργώ."




Αγάπη Ντόκα


"Διαβάζοντας, φωτογραφίζοντας στιγμές, ακούγοντας ιστορίες άλλων, παρατηρώντας τις αντιδράσεις των ανθρώπων όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαιρέσεις, γράφοντας αναρωτώμενη πού θα με οδηγήσει μία σκέψη."

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου