Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από το «ράφι της αγάπης»



Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από το «ράφι της αγάπης» μέσα στο έτος για άτομα με χρόνιες παθήσεις

Μια ελπιδοφόρα ιδέα στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και έχει σκοπό χρόνο με τον χρόνο να επεκτείνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το «Ράφι της Αγάπης», το οποίο απασχόλησε κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όχι μόνο συνεχίζει απρόσκοπτα τη δουλειά του, αλλά ετοιμάζει και για το 2017 τη νέα του δανειστική βιβλιοθήκη για άτομα με χρόνιες παθήσεις, με τη διαδικασία να ξεκινά τον προσεχή Απρίλιο.


Το χρονικό

Το «Ράφι της Αγάπης» είναι μια ιδέα που γεννήθηκε, όταν η Εύα Παυλίδου, συγγραφέας και ποιήτρια, αποφάσισε ορμώμενη από τη δική της χρόνια ασθένεια να δημιουργήσει δανειστικές βιβλιοθήκες σε συλλόγους και χώρους που στεγάζουν άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Όπως κάθε ταξίδι, έτσι και αυτό χρειάζεται συνοδοιπόρους για να φέρει ακόμα πιο όμορφα αποτελέσματα. Παρέα, λοιπόν, με άτομα που αγαπούν το βιβλίο και τη συγγραφή η Εύα Παυλίδου με την Αγάπη Ντόκα, τη Νατάσα Καραμανλή, την Φρόσω Αποστόλου, την Ελένη Καρύδα και τον Μάριο Καρακατσάνη προχώρησαν στην εφαρμογή της ιδέας και βγήκαν στην αναζήτηση άλλων συγγραφέων, μεταφέροντας το όραμα τους για τη δημιουργία και την πλαισίωση των βιβλιοθηκών αυτών. «Η ανταπόκριση ήταν άμεση και συγκινητική. Συγκεντρώσαμε πάνω από 100 τίτλους βιβλίων πεζού λόγου και ποίησης. Παράλληλα, είχαμε την ευγενική δωροθεσία του κ. Μαυρομάτη, ο οποίος προσφέρθηκε να κατασκευάσει το έπιπλο πάνω στο οποίο θα τοποθετούντο τα βιβλία», λέει η συγγραφέας Αγάπη Ντόκα για την πρώτη συλλογική προσπάθεια που έκανε το «Ράφι της Αγάπης» με τη δημιουργία βιβλιοθήκης στον Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Θεσσαλονίκης (ΣΟΨΥ) τον περασμένο Οκτώβριο. «Η προσέλευση εκείνη την ημέρα των φίλων συγγραφέων που χάρισαν το έργο τους, ήταν πέραν των προβλέψεων μας. Ήρθαν ακόμη και από άλλες πόλεις, προκειμένου να παρίστανται σε αυτή την ξεχωριστή για εμάς στιγμή. Σε όλους χαρίσαμε από έναν πάπυρο και ένα χειροποίητο αναμνηστικό δώρο συμμετοχής», δηλώνει με χαρά η ίδια.


Η δύσκολη εφαρμογή και τα μελλοντικά σχέδια…

Πώς, όμως, ένα τέτοιο εγχείρημα γίνεται εφικτό; Οι δυσκολίες ακόμα και για μια τόσο καθαρή πράξη παραμένουν φανερές, όπως μας λέει η εμπνεύστρια κα. Παυλίδου: «Δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση καθώς απαιτεί να δοθείς ψυχή τε και σώματι. Δυστυχώς, στην πορεία μας αντιμετωπίσαμε Λαιστρυγόνες, παρά τον ευγενή μας σκοπό. Αυτό όμως δεν μας σταμάτησε, αντιθέτως μας πείσμωσε. Η αγάπη των ομότεχνων μας έδινε καθημερινά κουράγιο και αμέτρητους λόγους για να μην κάνουμε πίσω», ενώ συμπληρώσει ότι «το ράφι της Αγάπης είναι ένα μονοπάτι ανηφορικό που στο τέλος της διαδρομής μας ανταμείβει η ικανοποίηση της προσφοράς στον συνάνθρωπο».

Η ομάδα βρίσκεται στη διαδικασία της διαμόρφωσης νέων στόχων της για το καινούργιο έτος. «Αποφασίσαμε να καθιερώσουμε τη δράση μας ετησίως, ώστε να γεμίσουμε δεκάδες ράφια αγάπης σε κάθε χώρο που εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Στόχος μας είναι τον Απρίλιο του ΄17 να ανακοινώσουμε τον νέο φορέα που θα συνεργαστούμε και φυσικά την έναρξη συγκέντρωσης βιβλίων», αναφέρει η κα. Παυλίδου. Παράλληλα, η κυρία Ντόκα επισημαίνει ότι το όραμα της ομάδας «είναι να προσφέρουμε την ευκαιρία σε άτομα που καταβάλλονται ψυχολογικά, να ταξιδεύουν με το μυαλό τους μακριά από ό,τι τους στενοχωρεί, να δίνουμε τροφή στο νου και δύναμη στην ψυχή».

Μια ιδέα που πέρα από το πνευματικό κέρδος που αποφέρει στους αναγνώστες των βιβλίων του «ραφιού της Αγάπης» αποτελεί ένα μάθημα και για τους ίδιους τους ιδρυτές του: «Αυτό που εισέπραξα προσωπικά είναι πως για να τα καταφέρεις σε τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια, πρέπει να πράττεις ομαδικά, πως, όσα εμπόδια κι αν παρουσιάζονται, δεν πρέπει να τα παρατάς, πως η προσφορά επιστρέφεται με άπειρη ικανοποίηση και χαρά!», τονίζει η ίδια.

To «Ράφι της αγάπης» αποδεικνύει ότι ακόμα και μια απλή ιδέα μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο δώρο, ένα αποτελεσματικό «φάρμακο» για ανθρώπους που έχουν την ανάγκη να ξεφύγουν έστω και λίγο από τις δυσκολίες που βιώνουν.

_______
Για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα από το «Ράφι της Αγάπης» ακολουθήστε την ομάδα στο facebook ή μπορείτε απευθείας να επικοινωνείτε στο mail torafitisagapis[papaki]gmail.com.

// Το άρθρο μας δημοσιεύτηκε πρώτα στο φοιτητικό ηλεκτρονικό περιοδικό εΜΜΕίς //

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου