Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Κάνοντας το πάθος σας...δουλειά!


Οι άνθρωποι σήμερα σε μεγάλα ποσοστά είτε δεν έχουν δουλειά είτε κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει. Το ίδιο το σύστημα μας κάνει έτσι όταν μας αναγκάζει να επιλέξουμε στα 17 μας τι θέλουμε να κάνουμε για μια ολόκληρη ζωή. Συγγνώμη, αλλά στα 17 σου ακόμα δεν έχεις μάθει να συντηρείς μόνος σου τον εαυτό σου, δεν έχεις βρει τον χρόνο να νιώσεις ελεύθερος και να αφήσεις τα ενδιαφέροντα σου και τις κλίσεις σου να βγουν στην επιφάνεια και να σου "μιλήσουν". Το θέμα μας. όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αυτό.

Στο post αυτό θέλω να σας μεταφέρω κάτι ωραία πράγματα που διάβασα στο internet σχετικά με το πώς μπορείς να μετατρέψεις το πάθος σου σε δουλειά. Βέβαια, ο όρος δουλειά χρησιμοποιείται εδώ με την έννοια ότι θα σου εξασφαλίζει ένα συγκεκριμένο εισόδημα. Ας μην χάνουμε άλλον χρόνο: 

Γίνε ένας ενήλικας 
Με το να αποδεχτείς την ηλικία σου και το βάρος αυτής σου δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πείθοντας τον εαυτό σου ότι είσαι στην κατάλληλη ηλικία μπορείς ευκολότερα να ξεκινήσεις αυτό που είχες σκεφτεί. Ένας ενήλικας πρέπει να νιώθει σίγουρος και να αντιμετωπίζει τα "θέλω" του με σεβασμό. Είναι ένα πράγμα δύσκολο στην πράξη αλλά όταν επιθυμείς πραγματικά να κάνεις ένα τέτοιο βήμα θα βρεις τρόπο να το ξεπεράσεις.

Αποτυχία
Αν πέρασες από το στάδιο της αποτυχίας στις δουλειές που είχες μέχρι τώρα, του "τι κάνω εγώ εδώ τώρα", "πώς θα επιβιώσω σε αυτόν τον χώρο", τότε έχεις ήδη το ΚΙΝΗΤΡΟ που χρειάζεσαι στο να μετατρέψεις το πάθος σου σε επάγγελμα. Η αποτυχία μπορεί να εκφραστεί και νωρίτερα με διαφορετικούς τρόπους ή μπορεί να μην σου συμβεί καν. Δεν είναι απαραίτητο να ζήσεις μια πολύ άσχημη εμπειρία για να κάνεις στροφή στη ζωή σου, πολλές φορές, όμως, οι άνθρωποι θέλουμε να ακούσουμε ένα καμπανάκι πριν κάνουμε ένα μεγάλο βήμα.

Μύθοι
Πολλοί νομίζουν ότι το να μιλάς, να γράφεις, να ζωγραφίζεις, να φωτογραφίζεις, να σχεδιάζεις, να δημιουργείς μικρά πράγματα, είναι μόνο χόμπι που δεν προσφέρουν χρήματα για να ζήσεις. Αλήθεια, οι υπόλοιπες δουλειές προσφέρουν; Το πιο απλό πράγμα στο οποίο είσαι καλός μπορείς να το κάνεις δουλειά. "Μου αρέσει να μιλάω με ανθρώπους" είχε πει η Oprah όταν ήταν μικρή και η απάντηση που έλαβε ήταν "Δεν μπορείς να βγάλεις χρήματα μιλώντας". Τελικά, τα κατάφερε! Μην αφήνετε τους άλλους να σας λένε τι είναι καλό για εσάς και τι θα σας δώσει περισσότερα χρήματα αν δεν είναι κάτι που αγαπάτε.


Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να μπορέσετε να εφαρμόσετε τα εξής:

Πείτε το σε έναν που δεν γνωρίζετε καλά
Μιλήστε σε κάποιον και εκφραστείτε ελεύθερα. Πείτε "είμαι ____" σαν να είστε ήδη, ακόμα και αν δεν το έχετε καταφέρει ακόμα. Εκφράστε δηλαδή ανοιχτά αυτό που αισθάνεστε και θα δείτε πόσο θα σας ωφελήσει. 

Παθιαστείτε 
Μεταφέρετε αυτό που θέλετε να κάνετε από το πίσω μέρος του μυαλό σας, μπροστά. Παραδεχτείτε το στον εαυτό σας και ξεκινήστε να κάνετε μικρά βήματα. Ψάξτε ιστορίες ανθρώπων που είχαν το πάθος για το ίδιο αντικείμενο με εσάς και πέτυχαν. Όλοι είμαστε άνθρωποι και είμαστε ίδιοι. Το ότι κάποιος κατάφερε να πετύχει δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και εμείς.

Αγαπήστε το περισσότερο
Σπαταλήστε χρόνο για να κάνετε αυτό που αγαπάτε πριν το μετατρέψετε σε δουλειά για να έχετε την απαραίτητη σιγουριά και για να ξεσηκωθείτε. Αφήστε να περάσει ένα διάστημα κάνοντας αυτό που θα θέλατε να κάνετε για χρόνια και ενισχύστε την αγάπη που νιώθετε για αυτό.

Ελπίδα
Η ΕΛΠΙΔΑ είναι πολύ σημαντική και αυτή με τη σειρά της. Προσπαθήστε να μην χάσετε την ελπίδα σας στο ταξίδι που ξεκινάτε. Τα χρήματα δεν θα έρθουν σε εσάς από νωρίς. Τροφοδοτήστε την ελπίδα σας λέγοντας στον εαυτό σας ότι κάνετε αυτό που αγαπάτε. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος σε κάποιες περιπτώσεις.

Δοκιμάστε το
Κάνοντας την προετοιμασία που είπαμε πριν μπορείτε να βάλετε μια αγγελία σε ένα site και να ζητήσετε στον τομέα που αγαπάτε να σας προσλάβουν είτε με αμοιβή είτε όχι. Θα μου πείτε "τι μας λες τώρα" αλλά θα σας απαντήσω ότι ακόμα και η δουλειά χωρίς αμοιβή για ένα συγκεκριμένο (μόνο) διάστημα μπορεί να σας προσφέρει περισσότερα από ότι νομίζετε. Να έρθετε σε επαφή με άλλα άτομα που έχουν το ίδιο πάθος ή να γνωρίσετε πρόσωπα που θα σας  φανούν χρήσιμα στο μέλλον.

Τίποτα δεν είναι εύκολο
Ακόμα και όταν κάνεις αυτό που αγαπάς πρέπει να μπεις στη διαδικασία να το κάνεις πιο συχνά ή πιο αποτελεσματικά ή σε χρόνους που θα σου πει ο ανώτερος σου ή...ή.... Δεν είπε κανείς ότι δεν υπάρχουν εμπόδια. Μπορείς, όμως, να τα ξεπεράσεις γιατί είσαι σίγουρος για αυτό που κάνεις.

Μην αποθαρρύνετε τον εαυτό σας
Δεν υπάρχει αποτυχία όταν έχεις διαλέξει κάτι που θέλεις πολύ. Υπάρχουν ίσως κάποιες κακές επιλογές ή κάποια μαθήματα που για να τα πάρετε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις. ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ μην πείτε στον εαυτό σας ότι αποτύχατε, ούτε να μπείτε στην διαδικασία να σκέφτεστε τις αποτυχίες σε μελλοντικό επίπεδο. Αν κάτι μπορεί να σας κόψει τα φτερά είναι αυτό. Ελπίδα δεν είπαμε;

Μην ακούτε κανέναν
Το παράδειγμα με την Oprah δεν μπήκε τυχαία. Θα βρείτε πολλούς που θα πουν "είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις", "τι χαζομάρες είναι αυτές που σκέφτηκες", "σίγουρη αποτυχία". Ωραία, αν ξέρουν καλύτερα αυτοί από εσάς αφήστε τους να διαλέξουν για τη ζωή σας. Αν, όμως, σκεφτείτε σοβαρά θα δείτε ότι μόνο εσείς ξέρετε τον εαυτό σας πιο καλά από όλους και νιώθετε αν είστε σε θέση να διεκδικήσετε τους στόχους σας. Αν μπορείτε να το σκεφτείτε, μπορείτε και να το κάνετε....

Αυτές ήταν κάποιες συμβουλές και παρατηρήσεις πάνω στο θέμα της μετατροπής του πάθους σας σε δουλειά. Είναι απλά κάποια tips. Δεν σημαίνει ότι όλα ισχύουν. Ο απώτερος τους στόχος είναι να σας κινητοποιήσουν. Κυνηγήστε αυτό που αγαπάτε όχι από αύριο, από ΤΩΡΑ!

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου