Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Διαβάστε ένα βιβλίο, θα ζήσετε περισσότερο!


Το διάβασμα, κυρίως λογοτεχνικών βιβλίων, αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου ιδιαίτερα για την καλοκαιρινή περίοδο. Πέραν αυτού όμως έχει σημαντικά νοητικά και ψυχοσωματικά οφέλη.

//- Το παρόν άρθρο έχει γραφτεί από γνωστό μου πρόσωπο και το μοιράζομαι μαζί σας.

Δείτε εδώ το αυθεντικό - //

Το διάβασμα βοηθά καταρχήν στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με ειδικούς το τακτικό διάβασμα εξασκεί τον νου, καθώς σκεφτόμαστε περισσότερο γεγονότα, ιστορίες και ημερομηνίες και συμβάλλει στην οξυδέρκεια. Επιπλέον διεγείρει τον εγκέφαλο και έτσι μπορεί να προλάβει την εξασθένιση της μνήμης, όπως και την νόσο Αλτσχάιμερ. Ακόμη βοηθά στην συγκέντρωση, στον πρακτικό τρόπο σκέψης, στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και στην επίλυση προβλημάτων.


Στην συνέχεια αξίζει να σημειωθεί ότι  προστατεύει όσους εκτίθενται σε τοξικές ουσίες του περιβάλλοντος (πχ. Εργάτες εργοστασίου) από διανοητικές διαταραχές. Επίσης είναι σημαντική η συμβολή της στην θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό συμβαίνει, καθώς  μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε συνδέσεις των νευρώνων του εγκεφάλου και έτσι διορθώνεται πιο γρήγορα η εγκεφαλική βλάβη. Γενικότερα μπορεί να συμβάλλει στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και του αναπνευστικού, διότι ενεργοποιεί τον μετωπιαίο λοβό που είναι υπεύθυνος για τις παραπάνω λειτουργίες.

Πολύ σημαντικό όφελος αποτελεί η χαλάρωση και η αποβολή του άγχους. Συγκεκριμένα το διάβασμα μας κάνει να ξεχνούμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και να διεισδύουμε στον φανταστικό κόσμο του. Επιπλέον μπορεί να καταπολεμήσει την αϋπνία αλλά και την παχυσαρκία.

Τέλος, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Science έχει διαπιστωθεί πως οι «βιβλιοφάγοι» έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται σκέψεις και συναισθήματα των άλλων μόνο με την παρατήρηση των ματιών τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μυθοπλασία επικεντρώνεται στην περιγραφή των συναισθημάτων των ηρώων με αποτέλεσμα να φανταζόμαστε τους χαρακτήρες με τα αντίστοιχα συναισθήματα και να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε και στην πραγματικότητα.

Πηγές: thermaikospress.blogspot.gr, sciencearchives.wordpress.com, topontiki.gr, vita.gr

0 απόψεις! Γράψε τη δική σου!:

Δημοσίευση σχολίου